Woonverzekering

Een woonverzekering beschermt uw huis en uw inboedel tegen schade. Een woonverzekering wordt aangeraden bij een huur- en een koopwoning. Het kan heel veel kosten besparen als u eenmaal schade heeft in of rond uw woning. Een woonverzekering is in Nederland niet verplicht. Bij een woonverzekering kiest u een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert de inboedel van uw huis. Met inboedel bedoelt men de spullen in en rond het huis. Dit is bijvoorbeeld witgoed, tuingereedschap, tuinmeubilair, zonnewering, en elektrische huishoudelijke apparaten. U bent verzekerd voor schade door brand, ontploffing, bliksem, storm, inbraak of water.

Er zijn twee soorten dekkingen binnen een inboedelverzekering: basis of allrisk. De allrisk verzekering dekt meer dan de basisdekking. Bij een allrisk verzekering is het meeverzekerde bedrag hoger en heeft u minder eigen risico. Bovendien zijn alle gebeurtenissen verzekerd bij een allrisk dekking en bij de basisdekking worden alleen de eerder genoemde zaken en gebeurtenissen gedekt. De premie van een allrisk dekking ligt daarom ook hoger dan die voor de basisdekking. Een inboedelverzekering kunt u ook nog uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Dan zijn alle kostbare spullen in en rond uw huis verzekerd.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw woning. Een basisdekking verzekert schade aan uw woning door brand, ontploffing, water, inbraak en storm. U bent bij deze verzekering ook verzekerd als u verhuist of als u uw tablet of laptop buitenshuis gebruikt. Verder kunt u een extra glasschadedekking afsluiten. Glasschade zit namelijk niet in de basisdekking van de opstalverzekering. Bij een allrisk dekking is glasschade wel standaard meeverzekerd en bent u voor meer gebeurtenissen verzekerd. Bij een opstalverzekering zijn ook de garages en schuurtjes meeverzekerd. Een opstalverzekering heeft net als een inboedelverzekering een eigen risico. Het eigen risico bij een allrisk dekking is lager dan bij de basisdekking.

Een opstalverzekering kunt u uitbreiden met een Extra uitgebreide Gevarenverzekering (UVG+) en een Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV). Zo bent u voor nog meer soorten schade verzekerd.

Geplaatst op 24 februari 2016

Eén reactie op “Woonverzekering”

  1. Tom Hoekstra schreef:

    Interessant om te lezen over de woonverzekering, fijn dat dit bestaat. Mijn vraag is: wat nou als je inboedel in een opslag ligt en er iets mee gebeurd, ben je dan ook verzekerd? Ik zal dit even gaan uitzoeken komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *